Τηλ.:2106915712

Θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF)

Τι είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF);

Η IVF είναι μια θεραπεία που αποδίδει σε περιπτώσεις υπογονιμότητας γυναικείας, ανδρικής ή ζεύγους που είτε απέτυχαν ή δεν μπορούν να εφαρμοστούν άλλες θεραπείες υπογονιμότητας.


Πότε καταφεύγει το ζευγάρι στην
IVF;

Προτείνεται όταν υπάρχουν:

 1. Αποφραγμένες σάλπιγγες ή πυελικές συμφύσεις με διαταραγμένη πυελική ανατομία (σαλπιγγικός παράγοντας)
 2. Ανδρική υπογονιμότητα με σπέρμα χαμηλής κινητικότητας ή χαμηλό αριθμό ή και τα δύο. Χρησιμοποιείται η μέθοδος ICSI (ανδρικός παράγοντας)
 3. Μετά από αποτυχία 2-4 κύκλων ενδομήτριας σπερματέγχυση (IUI)
 4. Ηλικία γυναίκας πάνω από 38 ετών.
 5. Μειωμένο αποθεματικό των ωοθηκών, που σημαίνει χαμηλό αριθμό και πολλές φορές και χαμηλή ποιότητα ωαρίων. Η ποιότητα των ωαρίων ελέγχεται την 3η ημέρα κύκλου μετρώντας FSH, AMH, β-inhibine, αριθμό άτρητων ωοθυλακίων. Σε περιπτώσεις χαμηλής ποιότητας και ποσότητας ωαρίων η ωοδώριση μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική θεραπεία
 6. Έντονη ενδομητρίωση
 7. Ανεξήγητη υπογονιμότητα μετά την αποτυχία των ενδομήτριων σπερματεγχύσεων. Ανεξήγητη υπογονιμότητα σημαίνει οι εξετάσεις γονιμότητας δεν ανέδειξαν κάποια αιτία
 8. Διάρκεια υπογονιμότητας ζεύγους πάνω από 3 χρόνια


Πώς βελτιώνει τη γονιμότητα η
IVF;

Η IVF αυξάνει την επάρκεια της ανθρώπινης αναπαραγωγής, η οποία συχνά δεν είναι επαρκής από την φύση.

 • Ο αριθμός των ωαρίων μειώνεται με την ηλικία
 • Με την IVF μεταφέρουμε περισσότερα του ενός έμβρυα
 • Τα υπεράριθμα έμβρυα καταψύχονται και χρησιμοποιούνται αργότερα

Κατά κάποιο τρόπο “συμπιέζουμε” πολλούς μήνες προσπάθειας με φυσική σύλληψη σε ένα κύκλο IVF. Μεταφέροντας τα έμβρυα στην μήτρα παρακάμπτουμε “σκοπέλους” όπως αποφραγμένες σάλπιγγες, σπέρμα αδύναμο να γονιμοποιήσει.


Ποια είναι η διαδικασία της
IVF;

1. Παρακολούθηση ανάπτυξης ωοθυλακίων

Μετά τις εξετάσεις γονιμότητας καθορίζεται το πρωτόκολλο διέγερσης και η ωρίμανση γίνεται με τη λήψη κατάλληλων φαρμάκων. Ιδεώδης στόχος είναι η ωρίμανση 8-15 ωοθυλακίων.

Η παρακολούθηση της ανάπτυξης των ωοθυλακίων γίνεται με εξετάσεις αίματος, μετρώντας την ορμόνη οιστραδιόλη και  υπερηχογράφημα κάθε 1-3 ημέρες.


2. Ωοληψία


Όταν ένας επαρκής αριθμός ωοθυλακίων έχει ωριμάσει γίνεται, η ωοληψία, η αναρρόφηση των ωαρίων, διακολπικά με τη βοήθεια υπερήχου. Η διάρκεια της ωοληψίας είναι 10-15 λεπτά. Γίνεται με αναισθησία και η γυναίκα δεν πονά ούτε θυμάται κάτι από την διαδικασία.

Τα ωάρια ακολούθως γονιμοποιούνται στο εργαστήριο με το σπέρμα του συντρόφου. Αν η ποιότητα του σπέρματος ή του ωαρίου είναι χαμηλή χρησιμοποιείται η μέθοδος ICSI για να βοηθήσει την γονιμοποίηση.


3. Εμβρυομεταφορά

Μετά από καλλιέργεια των εμβρύων για 2-3 ημέρες (5 ημέρες στη βλαστοκύστη) γίνεται η εμβρυομεταφορά. Τα έμβρυα μεταφέρονται στη μήτρα, προσκολλώνται με αποτέλεσμα την κύηση.

Είναι ανώδυνη διαδικασία, γίνεται χωρίς αναισθησία και είναι πολλή σημαντική. Με προσεκτικό τρόπο και χωρίς πολλούς χειρισμούς γίνεται η τοποθέτησή τους στο μέσο της ενδομήτριας κοιλότητας, με την καθοδήγηση  υπερηχογραφήματος. Ακολουθεί ανάπαυση 1 ώρας στην Μονάδα.

Τα υπεράριθμα έμβρυα μπορούν να καταψυχθούν για μελλοντική χρήση.


4. Αριθμός εμβρύων που μεταφέρεται


Σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία σε γυναίκες μικρότερες των 40 ετών μεταφέρονται έως 3 έμβρυα και σε μεγαλύτερη ηλικία έως 4 έμβρυα. Στο στάδιο της βλαστοκύστης μεταφέρουμε 1-2.


5. Μετακίνηση μετά την εμβρυομεταφορά


Με ασφάλεια μπορεί να γίνει η μεταφορά στο σπίτι. Για τα ζευγάρια που μένουν εκτός Αθηνών μπορούν να ταξιδέψουν οδικώς με ασφάλεια άμεσα μετά την εμβρυομεταφορά όσες ώρες και αν διαρκέσει το ταξίδι. Αν το ταξίδι γίνεται αεροπορικώς προτείνουμε να γίνει την επόμενη ημέρα της εμβρυομεταφοράς.


6. Συνήθειες μετά την εμβρυομεταφορά

Μετά την εμβρυομεταφορά συνιστάται ανάπαυση 4-5 ημέρες και κατόπιν η γυναίκα επανέρχεται στην καθημερινή της δραστηριότητα, χωρίς υπερβολές. Αποφεύγονται οι σεξουαλικές επαφές. Η διατροφή θα έχει υγιεινό προσανατολισμό. Δεν επιτρέπεται το αλκοόλ.


7. Εμφύτευση εμβρύων και τεστ κυήσεως

Η εμφύτευση (προσκόλληση) των εμβρύων στο μητρικό τοίχωμα θα γίνει 2-5 ημέρες (1-3 στην βλαστοκύστη) μετά την εμβρυομεταφορά.

Η χοριακή γοναδοτροπίνη (β-HCG) είναι μια ορμόνη που αυξάνεται σε περίπτωση κυήσεως. Ο προσδιορισμός της στο αίμα γίνεται 9-12 ημέρες μετά την μεταφορά των εμβρύων. Τα τεστ κυήσεως ούρων δεν είναι αξιόπιστα και δεν συνιστώνται.

 

Σημείωση: σε κάθε στάδιο της θεραπείας παίρνετε αναλυτικές, γραπτές οδηγίες και υπάρχει καθημερινή, επί 24ώρου βάσης, επικοινωνία.