Τηλ.:2106915712

Kατάψυξη ωαρίων - Παγώνοντας το βιολογικό ρολόι

Το βιολογικό ρολόι της ωοθήκης οδηγεί τη γυναικεία αναπαραγωγή να έχει  συγκεκριμένη διάρκεια. Η ηλικία της γυναίκας είναι ένας σημαντικός παράγοντας και επηρεάζει την πιθανότητα κύησης. Με την αύξηση της ηλικίας έχουμε μειωμένη γονιμότητα.

Η μείωση αυτή μεταφράζεται με μείωση αριθμού και ποιότητας ωαρίων που αρχίζει έντονα μετά τα 35 έτη, επιταχύνεται μετά τα 37 και κορυφώνεται μετά τα 40.  

Καθώς όλο και περισσότερες  γυναίκες για κοινωνικούς λόγους επιλέγουν να κάνουν οικογένεια σε μεγαλύτερη ηλικία,  γίνεται εμφανές ότι οι γυναίκες χρειάζεται να “παγώσουν” το βιολογικό ρολόι, για να παρατείνουν τη γονιμότητά τους.

Η κατάψυξη ωαρίων εφαρμόζεται σε πολλές χώρες και κάποιες τη θεωρούν μέθοδο προληπτικής ιατρικής ενάντια στη φθίνουσα γονιμότητα με την πρόοδο της ηλικίας.

Για την κατάψυξη ακολουθείται  θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) μέχρι το στάδιο της ωοληψίας. Ακολουθεί  κατάψυξη και φύλαξη των ωαρίων.

Επειδή τα ωάρια, όταν χρησιμοποιηθούν μετά την απόψυξή τους, έχουν πιθανότητες κύησης ανάλογα με την ηλικία που ήταν η γυναίκα όταν ελήφθησαν, προτείνεται η μέθοδος αυτή να γίνει όσο το δυνατόν σε νεότερη ηλικία.

Υποψήφιες για την μέθοδο είναι γυναίκες που:

•  Συνειδητά επιθυμούν να τεκνοποιήσουν σε μεγαλύτερη ηλικία
•  Έχουν χαμηλή τιμή ΑΜΗ ορμόνης και μικρό αριθμό άτρητων ωοθυλακίων (σημαίνει χαμηλό αποθεματικό ωοθηκών)

Ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης στην οικογένεια.