Τηλ.:2106915712

Υπογονιμότητα

Μετά από πόσο καιρό προσπάθειας για σύλληψη ανησυχεί το ζευγάρι και απευθύνεται σε ειδικό;

Για να αυξήσει τις πιθανότητες σύλληψης το ζευγάρι χρειάζεται να έχει ελεύθερες και ολοκληρωμένες σχέσεις 3-4 φορές την εβδομάδα. Αν η ηλικία της γυναίκας είναι κάτω των 35 ετών, αναζητά ιατρική βοήθεια μετά από 1 χρόνο προσπαθειών, ενώ αν είναι μεγαλύτερη μετά τους 6 μήνες.

Ποιές εξετάσεις γίνονται σε αυτές τις περιπτώσεις;

Εξετάζονται και η γυναίκα και ο άντρας.

Στη γυναίκα

• Αρχικά λαμβάνεται το ιατρικό ιστορικό με ερωτήσεις που αφορούν γυναικολογικά  και  μαιευτικά θέματα, χειρουργεία, παιδικές ασθένειες.

• Ακολουθεί γυναικολογική εξέταση και υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων για έλεγχο ανατομίας μήτρας (ινομυώματα, ενδομήτριοι πολύποδες, ανωμαλίες διαπλάσεως μήτρας). Μέτρηση μεγέθους ωοθηκών και έλεγχο για κύστεις.

Ο έλεγχος ολοκληρώνεται με τη μέτρηση των άτρητων ωοθυλακίων, μικρών δηλαδή ωοθυλακίων διαμέτρου 2-8 mm.

• Βασικός ορμονικός έλεγχος 3η ημέρα περιόδου, μετρώντας FSH, LH, οιστραδιόλη, AMH, β-inhibine, TSH, προλακτίνη.

• Σε ειδικές περιπτώσεις πολυκυστικών ωοθηκών συμπληρωματικά μετρώνται τεστοστερόνη (ολική - ελεύθερη), 17- υδροξυπρογεστερόνη, DHEA-S, Δ4 - ανδροστενδιόνη και στην ωχρινική φάση προγεστερόνη. 

• Την 8 -10η ημέρα περιόδου γίνεται σαλπιγγογραφία που προσδιορίζει την ανατομία ενδομήτριας κοιλότητας και σαλπίγγων. 

Στον άνδρα

Η βασική εργαστηριακή είναι το σπερμοδιάγραμμα μετά από 2-3 ημέρες αποχή.

Το 40-50% των περιπτώσεων υπογονιμότητας είναι ανδρικής αιτιολογίας είτε ως κύρια αιτιολογία ή συνυπάρχει με άλλους παράγοντες. 

Τι είναι “αποθεματικό” της ωοθήκης;

Είναι ο αριθμός των ωαρίων που υπάρχουν στην ωοθήκη και θα αναπτυχθούν μελλοντικά. Είναι δείκτης του “αναπαραγωγικού μέλλοντος” της ωοθήκης.

Προσδιορίζεται από τον αριθμό των άτρητων ωοθυλακίων σε συνδυασμό με τη μέτρηση ορμονών FSH, LH, οιστραδιόλης και ΑΜΗ την 3η ημέρα περιόδου και αποκαλύπτει την ποσότητα ωαρίων που έχουν απομείνει στην ωοθήκη. Δηλαδή εκτιμάται ο αριθμός των ωαρίων που θα εξελιχθούν στο μέλλον, όχι όμως και η ποιότητα τους.

Τα ωοθηκικά αποθέματα ορίζουν την ανταπόκριση που αναμένουμε στην θεραπεία υπογονιμότητας. Όσο πιο μεγάλα αποθέματα τόσο περισσότερα ωοθυλάκια  ωριμάζουν σε μια θεραπεία (διέγερση ωοθήκης).