Α’ Τρίμηνο

Υπερηχογράφημα Βιωσιμότητας
Υπερηχογράφημα Αξιολόγησης Αυχενικής Διαφάνειας

Υπερηχογράφημα Βιωσιμότητας

Το υπερηχογράφημα Βιωσιμότητας απεικονίζει την παρουσία του εμβρυικού σάκου στην ενδομήτρια κοιλότητα και προσδιορίζει τον αριθμό των εμβρύων που εμφυτεύτηκαν.

Γιατί είναι σημαντική η εξέταση;

Επιβεβαιώνει την κλινική ενδομήτρια κύηση και αποκλείει την εξωμήτριο κύηση. Με την απεικόνιση της σταδιακής ανάπτυξης του εμβρυικού σάκου και την ακρόαση της καρδιακής λειτουργίας πληροφορεί για την φυσιολογική εξέλιξη της κύησης, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις αιμορραγίας, πόνου, ιστορικού παλίνδρομης ή εξωμητρίου κύησης. Υπολογίζει την ημερολογιακή ηλικία κύησης και την πιθανή ημερομηνία τοκετού.

Ποιες πληροφορίες μας δίνει το υπερηχογράφημα Βιωσιμότητας;

 • Προσδιορίζει την παρουσία κύησης και επιβεβαιώνει την ομαλή ανάπτυξή της ενδομητρίως.
 • Αποκλείει πιθανή έκτοπη κύηση (εξωμήτριος).
 • Προσδιορίζει τον αριθμό των εμβρύων.
 • Επιβεβαιώνει την παρουσία καρδιακού παλμού.
 • Υπολογίζει το μέγεθος του σάκου και του εμβρύου, για τον προσδιορισμό της ηλικίας κύησης και πιθανής ημερομηνίας τοκετού.

Υπερηχογράφημα Αξιολόγησης Αυχενικής Διαφάνειας

Το Υπερηχογράφημα Αξιολόγησης Αυχενικής Διαφάνειας  καθορίζει την ακριβή ηλικία κύησης, ιδιαίτερα στις γυναίκες που δεν μπορούν να θυμηθούν την ημερομηνία της τελευταίας περιόδου τους, έχουν ακανόνιστη έμμηνο ρύση, ή έχουν συλλάβει ενώ θηλάζουν ή αμέσως μετά τη διακοπή αντισυλληπτικού δισκίου. Στις δίδυμες κυήσεις καθορίζει αν τα έμβρυα αναπτύσσονται σε διαφορετικούς σάκους ή μοιράζονται τον ίδιο πλακούντα.

Γίνεται μια πρώτη, αδρή εκτίμηση της ανατομίας του εμβρύου και διάγνωση συγγενών ανωμαλιών.

Επιπλέον, σε αυτή την ηλικία κύησης  μετράται το πάχος της υποδόριας συσσώρευσης  υγρού στον αυχένα του εμβρύου (αυχενική διαφάνεια). Η μέτρηση αυτή, σε συνδυασμό με τους βιοχημικούς δείκτες του αιματολογικού τεστ ΡΑΡΡ-Α, υπολογίζει πιθανότητες χρωμωσωματικών ανωμαλιών, όπως του συνδρόμου Down, τρισωμιών 13 και 18.  Επίσης προβλέπει πιθανότητες προεκλαμψίας, ανεπάρκειας πλακούντα. Γίνεται μεταξύ 11ης και 14ης εβδομάδας κυήσεως.

Β’ Τρίμηνο

Γενετικό Υπερηχογράφημα (Β’ επιπέδου)
Mέτρηση Μήκους Τραχήλου
Λεπτομερές Υπερηχογράφημα Καρδιαγγειακού Συστήματος Εμβρύου

Υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου

Γίνεται μεταξύ 20ης και 24ης εβδομάδας κύησης. Στο υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου εξετάζεται επιμελώς η ανατομία και η βιομετρία του εμβρύου, για αξιολόγηση της ανάπτυξής του. Ελέγχονται ο εγκέφαλος, το πρόσωπο, η σπονδυλική στήλη, η καρδιά, το στομάχι, το έντερο, οι νεφροί και τα άκρα, προς αποκλεισμό ανωμαλιών. Προσδιορίζεται η θέση του πλακούντα, αξιολογείται η ποσότητα του αμνιακού υγρού και η ανατομία του ομφαλίου λώρου. Ανιχνεύονται δείκτες χρωμοσωματικής ανωμαλίας και επανυπολογίζεται ο κίνδυνος σε σχέση με τον κίνδυνο του πρώτου τριμήνου. Μετρώνται οι αντιστάσεις στην μητριαία αρτηρία για πρόβλεψη προεκλαμψίας, ενδομήτριας καθυστέρησης.

Στο Υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου είναι δυνατό να καθοριστεί το φύλο του μωρού μετά από συγκατάθεση του ζευγαριού. Επιπλέον, κατά την ίδια εξέταση συνιστάται η πραγματοποίηση διακολπικού υπερηχογραφήματος για τη μέτρηση του μήκους του τραχήλου της μήτρας, για προσδιορισμό πιθανότητας πρόωρου τοκετού.

Γιατί να κάνω το υπερηχογράφημα Β΄επιπέδου;

Αυτό το υπερηχογράφημα συνιστάται σε όλες τις έγκυες γυναίκες γιατί αφορά την ανατομία, την ανάπτυξη και την διάγνωση ανωμαλιών του εμβρύου.

 

Mέτρηση Μήκους Τραχήλου

Η Mέτρηση Μήκους Τραχήλου συνιστάται σε γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για πρόωρο τοκετό, συμπεριλαμβανομένων των πολύδυμων κυήσεων, ιστορικό με προηγούμενο πρόωρο τοκετό, ανωμαλίες του σώματος ή του τραχήλου της μήτρας, προηγούμενη χειρουργική επέμβαση.

 

Υπερηχογράφημα Καρδιαγγειακού Συστήματος Εμβρύου

Ποιοι είναι οι λόγοι που κρίνεται απαραίτητο το υπερηχογράφημα Καρδιαγγειακού Συστήματος Εμβρύου;

 • οικογενειακό ιστορικό συγγενούς καρδιοπάθειας
 • αυξημένη αυχενική διαφάνεια, κατά το πρώτο τρίμηνο
 • υποψία καρδιακής ανωμαλίας στο υπερηχογράφημα ρουτίνας, το οποίο διενεργείται από τον γυναικολόγο
 • έμβρυο με αρρυθμία
 • ανωμαλία σε ένα άλλο ζωτικό όργανο του σώματός του εμβρύου(νεφρά, άκρα κ. α)
 • ινσουλινοεξαρτώμενος (τύπου Ι) σακχαρώδης διαβήτης της μητέρας
 • μητέρα που έκανε χρήση φαρμάκων, ναρκωτικών ουσιών ή αλκοόλ, ιδίως κατά την πρώτη φάση της εγκυμοσύνης.

Γ’ Τρίμηνο

Υπερηχογράφημα Ανάπτυξης / Doppler

Με το Υπερηχογράφημα Ανάπτυξης / Doppler καθορίζεται η ανάπτυξη και υγεία του εμβρύου από:

 • Την αξιολόγηση της θέσης του πλακούντα
 • Την αξιολόγηση της σύστασης του πλακούντα
 • Την εξέταση των κινήσεων του εμβρύου
 • Τη μέτρηση του μεγέθους της περιμέτρου εμβρυικής κεφαλής, της κοιλιάς και του μηριαίου οστού και τον υπολογισμό της εκτίμησης του βάρους του εμβρύου
 • Τη μέτρηση της ποσότητας του αμνιακού υγρού
 • Την αξιολόγηση της ροής του αίματος προς τον πλακούντα και το έμβρυο (μέση εγκεφαλική ροή, ροή ομφαλικής αρτηρίας, ροή μητριαίων αρτηριών) με έγχρωμο υπερηχογράφημα Doppler