Παρακολούθηση ωοθυλακιορρηξίας

Με υπερηχογραφικούς ελέγχους στη διάρκεια φυσικού κύκλου παρακολουθείται το ωοθυλάκιο. Μπορεί να έχει προηγηθεί λήψη κλομιφαίνης. Όταν το ωοθυλάκιο είναι 18 mm δίνεται χοριακή γοναδοτροπίνη για την ρήξη του (δεν είναι απαραίτητο) και το ζευγάρι έρχεται σε επαφή.

Ενδομήτρια σπερματέγχυση

Μετά την λήψη κλομιφαίνης ή προϊόντων FSH παρακολουθείται υπερηχογραφικά η εξέλιξη των ωοθυλακίων στην πρώτη φάση του κύκλου. Όταν 2-3 ωοθυλάκια είναι 18 mm δίνεται χοριακή γοναδοτροπίνη, για να γίνει η ρήξη του και σε 2 ημέρες το σπέρμα του συντρόφου, αφού επεξεργαστεί κατάλληλα, μεταφέρεται στο ενδομήτριο.

Εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF)

Γίνεται διέγερση των ωοθηκών με προϊόντα FSH. Η φάση της διέγερσης διαρκεί 8-10 ημέρες μέχρι τα ωοθυλάκια να έχουν το κατάλληλο μέγεθος. Ακολουθεί η αναρρόφηση των ωαρίων, δηλαδή η ωοληψία. Τα ωάρια γονιμοποιούνται με το σπέρμα και τα έμβρυα μετά από 3 ημέρες (ή 5 ημέρες αν έχουν φτάσει στο στάδιο της βλαστοκύστης) μεταφέρονται στο εσωτερικό της μήτρας, το ενδομήτριο, γίνεται δηλαδή η εμβρυομεταφορά.

Ωοδώριση

Είναι ο δανεισμός ωαρίων από τρίτο άτομο. Προτείνεται σε περιπτώσεις φτωχής απάντησης ωοθηκών ή πρόωρης εμμηνόπαυσης,. Γίνεται ορμονικός συντονισμός δότριας και λήπτριας και τα ωάρια γονιμοποιούνται με το σπέρμα του συντρόφου της λήπτριας. Τα έμβρυα μεταφέρονται στην λήπτρια.

Παρένθετη μητρότητα

Επιλέγεται σε περιπτώσεις που το ζευγάρι επιθυμεί κύηση, αλλά η γυναίκα δεν μπορεί να κυοφορήσει για ιατρικούς λόγους. Τότε μια άλλη γυναίκα, η παρένθετη μητέρα, κυοφορεί το έμβρυο, που προκύπτει από εξωσωματική γονιμοποίηση των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων του ζευγαριού. Το νεογνό που θα γεννηθεί ανατρέφεται από το ζευγάρι των γονέων. Τα ωάρια μπορούν να προέρχονται από ωοδώριση, από μια τρίτη γυναίκα, όχι όμως από την παρένθετη. Η μητέρα, που θα αναθρέψει το νεογνό,  δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 50 ετών.

Η παρένθετη μητρότητα προτείνεται σε περιπτώσεις απουσίας της μήτρας λόγω γενετικού συνδρόμου. Όταν έχει προηγηθεί χειρουργική υστερεκτομή (π.χ. μετά από χειρουργείο κακοήθους νόσου, υστερεκτομής λόγω μητρορραγίας σε προηγηθείσα κύηση). Σε σοβαρές ασθένειες που η κύηση επιβαρύνει την υγεία ή απειλεί την ζωή(π.χ σοβαρές καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες). Σε σοβαρή ενδομητρίτιδα, που παρά την θεραπεία, το πάχος του ενδομητρίου δεν αυξάνεται. Μετά από μείζονες μαιευτικές επιπλοκές σε προηγούμενη κύηση. Σε περιπτώσεις  επαναλαμβανόμενων παλίνδρομων κυήσεων ή αποτυχιών εμφύτευσης μετά από αλλεπάλληλες  θεραπείες IVF.

Η παρένθετη μητέρα πρέπει να είναι υγιής και ικανή να κυοφορήσει, νε έχει τεκνοποιήσει τουλάχιστον μια φορά, να μην έχει υποβληθεί σε περισσότερες από δυο καισαρικές τομές και υποβάλλεται σε ενδελεχή ψυχολογική αξιολόγηση πριν την κυοφορία. Η εμβρυομεταφορά στην παρένθετη μητέρα απαιτεί  δικαστική άδεια και χρειάζεται νομική καθοδήγηση πριν την διαδικασία.