Μετά από πόσο καιρό προσπάθειας για σύλληψη ανησυχεί το ζευγάρι και απευθύνεται σε ειδικό;

Για να αυξήσει τις πιθανότητες σύλληψης το ζευγάρι χρειάζεται να έχει ελεύθερες και ολοκληρωμένες σχέσεις κάθε 2-3 ημέρες. Όταν δεν υπάρχει από πριν γνωστός λόγος υπογονιμότητας και η ηλικία της γυναίκας είναι κάτω των 35 ετών, θα γίνει ιατρικός έλεγχος μετά από 1 χρόνο προσπαθειών για κύηση. Αν όμως η ηλικία είναι μεγαλύτερη των 36 ετών θα απευθυνθεί σε ειδικό μετά τους 6 μήνες προσπάθειας.

Ποιές εξετάσεις γίνονται σε αυτές τις περιπτώσεις;

Εξετάζονται και η γυναίκα και ο άντρας.

Στη γυναίκα:

  • Αρχικά λαμβάνεται το ατομικό και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό με ερωτήσεις που αφορούν γυναικολογικά και μαιευτικά θέματα, χειρουργεία, παιδικές ασθένειες, ιστορικό κληρονομούμενων νόσων στην οικογένεια.
  • Ακολουθεί γυναικολογική εξέταση και υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων. Ελέγχεται η ανατομία της μήτρας για πιθανά ινομυώματα, ενδομήτριους πολύποδες, ανωμαλίες διαπλάσεως μήτρας. Γίνεται έλεγχος για κύστεις και υπολογίζεται ο όγκος των ωοθηκών.

Ο έλεγχος ολοκληρώνεται με τη μέτρηση των μικρών ωοθυλακίων διαμέτρου 2-8 mm, που ονομάζονται άτρητα ωοθυλάκια.

  • Γίνεται ο βασικός ορμονικός έλεγχος την 3η ημέρα κύκλου, μετρώντας FSH, LH, οιστραδιόλη, AMH, TSH, προλακτίνη.
  • Σε ειδικές περιπτώσεις πολυκυστικών ωοθηκών συμπληρωματικά μετρώνται τεστοστερόνη (ολική – ελεύθερη), 17- υδροξυπρογεστερόνη, DHEA-S, Δ4 – ανδροστενδιόνη και στην ωχρινική φάση προγεστερόνη.
  • Την 8 -10η ημέρα περιόδου γίνεται σαλπιγγογραφία που προσδιορίζει την ανατομία ενδομήτριας κοιλότητας και σαλπίγγων.

Στον άνδρα:

Η βασική εργαστηριακή είναι το σπερμοδιάγραμμα μετά από 2-3 ημέρες αποχή.

Το 40-50% των περιπτώσεων υπογονιμότητας είναι ανδρικής αιτιολογίας είτε ως μόνη αιτιολογία είτε συνυπάρχει με άλλους παράγοντες.

Τι είναι “αποθεματικό” της ωοθήκης;

Το “αποθεματικό” της ωοθήκης είναι ο αριθμός των ωαρίων που έχει και θα αναπτυχθούν μελλοντικά. Είναι δείκτης του αναπαραγωγικού μέλλοντος της ωοθήκης.

Προσδιορίζεται από τον αριθμό των άτρητων ωοθυλακίων σε συνδυασμό με τη μέτρηση ορμονών FSH και ΑΜΗ την 3η ημέρα περιόδου. Εκτιμά την ποσότητα ωαρίων, που έχουν απομείνει στην ωοθήκη και θα εξελιχθούν στο μέλλον, όχι όμως και η ποιότητά τους. Η ωοθήκη έχει πλούσιο αναπαραγωγικό μέλλον όταν είναι χαμηλή η τιμή της FSH, υψηλή η τιμή της AMH και ικανοποιητικός ο αριθμός των άτρητων ωοθυλακίων.

Επίσης τα ωοθηκικά αποθέματα ορίζουν την ανταπόκριση της ωοθήκης στην θεραπεία υπογονιμότητας. Όσο πιο μεγάλα αποθέματα, τόσο περισσότερα ωοθυλάκια ωριμάζουν σε μια θεραπεία (διέγερση ωοθήκης).